TELC angol és német nyelvvizsga

Vizsgaidőpont: november 18.

Vizsgaszint: B2 – középfok, C1 – felsőfok.


Jelentkezési határidő: október 16.

Vizsgaidőpont: 2018. január 14.

Vizsgaszint: A2 – belépőfok, B1 – alapfok, B2 – középfok

Jelentkezési határidő: december 11.

Gratulálunk! 350 000. TELC vizsgázó!

A májusi Telc vizsgán ünnepeltük a 350 000. vizsgázót, és ebből az alkalomból minden vizsgahelyen, köztük a London Stúdióban is, kisorsolásra került egy vizsgázó, aki ajándékokat kapott. A vele készült interjú alább olvasható.

 INTERJÚ

Milyen érzés volt, amikor kiderült, hogy az Ön nevét sorsoltuk ki?

Még mielőtt a vizsgát elkezdtük volna, a felügyelő tanár említette, hogy lesz egy sorsolás és menjünk ki a folyosóra, mert kisorsolnak egy vizsgázót. Akkor még azt gondoltam, hogy minek ilyen miatt húzni az időt?! Amikor a nevemet mondták, igazság szerint még vártam pár másodpercig, hogy van-e másik hasonló nevű vizsgázó, mert nem akartam elhinni, hogy én nyertem a sorsoláson. Nem nyertem még soha, így nagyon meglepődtem.

Meséljen egy kicsit a tanulási szokásairól! Melyik az a része a nyelvtanulásnak, amiben különösen örömét leli, vannak e bevált taktikái, pl. szótanulásra?

Én a koromnál fogva, akkor születtem, amikor már éppen nem kellett oroszt tanulnunk, hanem 1-2 év kihagyás után jött az angol. Sajnos évről évre új tanárt kaptunk, így jóformán újra kezdtünk tanulni. Jelenleg a munkám miatt fontos a nyelvtanulás. Család mellett nem túl egyszerű, de minél többet tudok, annál könnyebb megérteni a külföldi csatornákat vagy turistákkal kommunikálni a városban. Otthon angol TV csatornákat nézek, amik sokat segítenek, sokat lehet tanulni. Fél éve magántanárhoz is járok, ami hatalmas lökést adott.

Miért döntött úgy, hogy nyelvvizsgázni fog?

Két éve végeztem a Főiskolán, aminek feltétele a B2 komplex nyelvvizsga.

Most fél vizsgára jött, mikor tervezi, hogy a szóbeli vizsgába is belevág?

13 év kihagyás után fél éve kezdtem aktívan tanulni, és nem voltam benne biztos, hogy neki vágjak-e a szóbelinek is. De a mostani eredménytől függően az augusztus 12-i vizsgára fogok jelentkezni, vagy komplex vagy szóbelire.

A vizsga eredményét csak pár hét múlva tudja meg. Milyennek találta a vizsgát, és hogy érzi, sikerült?

Mivel még nem voltam soha nyelvvizsgán, eléggé izgatott voltam. Nem tudom megtippelni az eredményt, de remélem, hogy elérek egy megfelelő szintet. Végezetül szeretném ismét megköszönni a lehetőséget, hogy részt vehettem ezen a sorsoláson. Az ajándékoknak is nagyon örülök és biztos vagyok benne, hogy a további vizsgáimat is Önöknél fogom megcsinálni.

Angol és német nyelvvizsga díjak

A2 (belépő fok – német)

Komplex: 27 000 Ft

Írásbeli: 21 000 Ft

Szóbeli: 21 000 Ft

Achiever B1 (Alapfok)

Komplex: 29 000 Ft

Írásbeli: 23 000 Ft

Szóbeli: 23 000 Ft

Communicator B2 (Középfok)

Komplex: 32 000 Ft

Írásbeli: 25 000 Ft

Szóbeli: 25 000 Ft

Expert C1 (Felsőfok)

Komplex: 35 000 Ft

Írásbeli: 28 000 Ft

Szóbeli: 28 000 Ft

A telc nyelvvizsgarendszer

A telc általános, komplex, írásbeli és szóbeli, egynyelvű vizsgákat szervez Magyarországon, melyből angol és német nyelvből nemzetközi és államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány szerezhető. A telc francia, olasz, spanyol, orosz és török nyelvből nemzetközi, Magyarországon honosítható vizsgákat is szervez. Bár a vizsga komplex, a csak szóbeli vagy írásbeli részét sikeresen teljesítők az államilag elismert vizsgákon külön szóbeli -vagy írásbeli bizonyítványt szerezhetnek.

Mikor érdemes a telc nyelvvizsgát választani?

A vizsga kuriózuma a szóbeli párvizsga: életszerűbb egy másik vizsgázóval ismerkedni, véleményt cserélni, javaslatokat megbeszélni, mint a vizsgáztatóval. Nyelvileg kb. azonos szinten levő partnerrel jól lehet kommunikálni. Válaszd a telc nyelvvizsgát, ha jó a beszélőkéd, és a kommunikációs fegyvertárad, ezenfelül tudod segíteni partnered is. Ne feledd, a vizsgákon szótárt nem használhatsz, de a szóbelin 20 perc felkészülési idő áll rendelkezésetekre, ami alatt jegyzeteket is készíthettek. Új pozitív változás, hogy bár a vizsga egy napon zajlik, a szóbelire óránként hívják be a vizsgázó párokat, így nem kell több órát üldögélned, míg sorra kerülsz.

B1 – Küszöbszint – Államilag elismert alapfok ismérvei

Ezen a szinten a hallgatók képesek a mindennapi életben előforduló helyzetekben és témakörökben egyszerű nyelvi eszközökkel kommunikálni, a fontosabb nyelvtani szerkezeteket jól alkalmazni. A mindennapi valós szituációkban folytatott beszélgetést képes követni és abban részt venni, valamint a mindennapi témákhoz kapcsolódó szövegeket képes megérteni.

B2 – Középszint – Államilag elismert középfok ismérvei

Megérted az összetettebb konkrét vagy elvont témájú szövegek fő gondolatmenetét, a szakterületének megfelelő szakmai beszélgetéseket is. Folyamatos és természetes módon, olyan szintű normális interakciót tudsz folytatni akár anyanyelvű beszélőkkel, hogy az egyik félnek sem megterhelő. Világos, részletes szöveget tudsz alkotni sokféle témában, és ki tudod fejteni a véleményét egy aktuális témáról úgy, hogy részletezni tudod a különböző lehetőségekből adódó előnyöket és hátrányokat.B2 szinten elvárt nyelvtani szerkezetek ismerete, és a konkrét vizsgafeladatok kapcsán történő használata. Témakörök:Család, kapcsolatok, egészséges életmód, étkezések, diéta,állatok, sport, szabadidő, közlekedés, utazás, nyaralás, ünnepek és ünnepi rendezvények, kereskedelem, vásárlás, média és a modern információs technika, mobiltelefon és internet, munka, munkapiac, álláskeresés, pályázat, írott sajtó, hírek, jelentések, szociális és oktatási intézmények, tanulás

C1 – Haladó szint – Államilag elismert felsőfok ismérvei

Meg tud érteni igényesebb és hosszabb különböző típusú szöveget, és a rejtett jelentéstartalmakat is érzékeli. Folyamatosan és természetes módon tudja kifejezni magát, anélkül, hogy túl sokszor kényszerülne arra, hogy keresse a kifejezéseket. A nyelvet rugalmasan és hatékonyan tudja használni társalgási, tanulmányi és szakmai célokra. Világos, jól szerkesztett, részletes szöveget tud alkotni összetettebb témákban is, és eközben megbízhatóan alkalmazza a szövegszerkesztési mintákat, kötőszavakat és szövegösszekötő elemeket.

További információt szeretnék